Hoe maak je een kussenhoes met rits sluiting?

Gepubliceerd op 28 augustus 2019 om 20:00

Ik maakte mijn hoes voor een tuinstoelkussen en begon met het opnemen van de maten. Het kussen van de tuinstoel is vierkant en heeft de maten 50x50cm. Omdat het kussen een rits heeft, heeft het ook middenstukken. Deze middenstukken zijn 50x5cm. In 1 van de 4 middenstuk wordt de rits ingewerkt. Mijn kussenhoes is volgens dezelfde methode gemaakt.

 

 

Maten met naad:

 

Voor -en achterkant:                          52x 52 cm       2x knippen

Middenstuk:                                        52x 7 cm         3x knippen

Middenstuk voor rits:                        52x 4,5 cm      2x knippen

 

De volgende materialen heb je nodig om dit kussenhoes te kunnen maken:

 

 


 

Je begint met de 3 middenstukken. Deze maak je aan elkaar zodat het een lange strook wordt. Vervolgens ga je de rits in het laatste middenstuk inzetten.

Hiervoor gebruik je een blinde ritsen voetje. Bij het inzetten van een blinde rits is het de bedoeling dat je net langs de tandjes af naait. Het blinde ritsen voetje zorgt ervoor dat de tandjes zo wordt weggeduwd dat de naald er precies langs afgaat. Om het voor jezelf makkelijker te maken is het slim om de rits al een keer vast te naaien met een normaal of gewoon ritsen voetje.

Als de rits er netjes inzit maak je het middenstuk waar de rits inzit vast aan de andere 3 middenstukken zodat het een vierkant wordt. Omdat mijn rits te lang was, naaide ik de rits mee in de naad. Om de rits steviger te maken stikte ik een paar keer voor en achteruit. Vervolgens kun je het stukje wat over is afknippen zodat de rits mooi op lengte is.

Doordat alle middenstukken aan elkaar zitten, vormt er een vierkant. Dit vierkant maken we nu vast aan de bovenkant van de hoes. Je speldt de goede kanten stof van de middenstukken tegen de goede kant stof van de bovenkant helemaal rond. Als je dit gaat naaien stop je ongeveer 1 cm voor het einde. Vergeet niet de aan -en afhechting om vervolgens de volgende kanten te naaien. Als de bovenkant aan de middenstukken vast zit, kan ook de onderkant vast gemaakt worden. Dit gebeurt op dezelfde manier als de bovenkant. Vergeet hierbij niet dat je de rits een klein stukje openhoudt, dit om de hoes om te kunnen keren. Dit herhaal je 4x tot de hele bovenkant eraan vastzit. Als dit gebeurd is, kan op dezelfde manier ook de onderkant eraan bevestigd worden. Vergeet niet dat je de rits een klein stukje moet openhouden! Via deze opening kun je de hoes van binnen naar buiten keren. Als ook de onderkant eraan zitten, kan de hoes omgekeerd worden.

Het kussen kan erin en dan is de hoes klaar voor gebruik!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.