Hoe maak je een zomers tafelkleed?

Gepubliceerd op 16 april 2019 om 20:00

Wauw, de stofjes die ik binnen kreeg van Budgetstoffen.nl zijn zo leuk, dat ik meteen aan de slag wilde gaan.  Maar waar begin je dan mee? Ik begon met het gele stofje met bloemenprint, waar ik een tafelkleed van mocht maken. Dit is een van de makkelijkste dingen om te maken en dus voor jullie leuk om mee te beginnen! 

Allereerst moet je natuurlijk weten hoe breed en lang de tafel is, waarvoor je het tafelkleed gaat maken. De tafel waar ik het tafelkleed voor maak is 1 meter breed en 2 meter lang. Omdat het tafelkleed aan elke zijde iets moet overhangen, telde ik er aan elke kant 20 tot 25 cm bij. De lengte van mijn tafelkleed zou dus 2,50 meter bij een breedte van 1,40 meter worden.

 

 

Dit zijn alle benodigdheden voor het tafelkleed:

 

 

  • Een leuk stofje van budgetstoffen (de lengte van het stof ligt aan de lengte/breedte van de tafel waar voor je het maakt)
  • Een stofschaar
  • Een meetlint
  • Garen in dezelfde of net als ik een bijpassend kleurtje
  • Een spoeltje met hetzelfde garen erop
  • Een heleboel spelden
  • En natuurlijk niet te vergeten een naaimachine

 

Zodra je de stoffen hebt ontvangen, begin je als eerste met het opmeten van de stof. Als je de lengte van de tafel weet, kun je dit aanpassen op de stof en het “reststukje” eraf knippen. Let wel goed op dat allebei de uiteindes van de stof recht geknipt zijn. Soms kan het voorkomen dat de stof scheef geleverd wordt. Waar je altijd alert op moet zijn is dat er naad aan komt, bij het tafelkleed knip ik er overal 2 cm extra naad aan. Dit komt dus nog bij de lengte maat van het kleed zelf!

Nadat de lengte van de stof klopt gaan we kijken naar de breedte. Aan de zijkanten van de stof zit de zelfkant. Een soort uiteinde van slierten en als je goed kijkt zie je gaatjes zitten. Dit is waar de stof op de machine heeft gezeten toen die gemaakt werd. De zelfkant is ook altijd de recht van draad in de stof. Dit kom je later nog tegen als we een kledingstuk gaan maken, dan leg ik alles uit over de recht van draad en hoe je dit gebruikt. Verder over de zelfkant! Voor het maken van een tafelkleed is het vervelend dat deze gerafelde kant aan het stof zit.

Je kunt er dus voor kiezen om het eraf te knippen maar je mag het ook laten zitten en het mee zomen. 

De volgende stap is het omvouwen van de naden. Dit doen we 1cm en meteen nog 1cm waardoor je de stof netjes afwerkt. Je hoeft het dus niet te locken of te zigzaggen. Vind je het mooier om hem te locken of zigzaggen dan kun je ervoor kiezen om een zoom te doen van 2cm of maar 1cm. Heb je geen lockmachine en vind je een zigzagsteek niet mooi? Dan is dat verder geen probleem en kun je het doen volgens de manier die ik omschrijf. 

Als je het helemaal rond hebt gespeld, kunnen we gaan stikken. Je begint ergens aan de hoekjes van het kleed. Het is de bedoeling dat je een rechte lijn stikt. Vergeet niet aan en af te hechten door heen en weer te gaan. Dit doe je met een knop die op je machine zit, eerst ga je een aantal steekjes vooruit en vervolgens weer een aantal steekjes achteruit. Nu stik je alles tot het einde van het kleed en herhaal je de handeling van aan- en afhechten. Je gaat verder bij hetzelfde hoekje maar nu ga je de andere kant van het kleed doen. Vergeet ook deze keer niet de aan- en afhechting. Dit herhaal je tot je het kleed helemaal hebt rond gestikt.

Als je het kleed helemaal rond hebt gestikt is het eigenlijk klaar. Kijk goed of alle draadjes er zijn afgeknipt. Om het helemaal te perfectioneren, kies ik ervoor om het tafelkleed te strijken en goed te persen. Vooral de stukjes naad waar je gestikt hebt, moet je even goed met het strijkijzer overheen gaan.

Als laatste is het tijd om jou eigen gemaakte tafelkleed aan iedereen te showen!! Leg hem op tafel voor een leuk etentje of misschien wel omdat je tafel niet meer zonder tafelkleed kan! Ik maakte mijn tafelkleed voor de buitentafel bij ons thuis. Helaas heb ik geen foto kunnen maken door het slechte weer. Maar ik probeerde hem wel nog even uit op de keukentafel en hier zien jullie het eindresultaat!

Hopelijk was deze uitleg helder en bruikbaar en kun je nu lekker zelf aan de slag! Ik wens jullie in ieder geval veel succes en plezier met het maken van het tafelkleed! 

Benieuwd naar de rest van de stoffen die ik kreeg van www.budgetstoffen.nl? Binnenkort komen er nog meer blogs online met tips en uitleg.

x Lieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.